Sunday, October 7, 2007

DR. ANDREW WEİL’İN SAĞLIKLI BESLENME FORMÜLÜ



Yetişkinlerin çoğunun günde 2000-3000 kalori tüketmesi gerektiğini söyleyen doktor, alınan kalorilerin yüzde 40-50’si karbonhidrat, yüzde 30’u yağ ve yüzde 20-30’unun da protein kaynaklı olması gerektiğini vurguluyor...


1. Karbonhidratlar:


* Günde 2000 kalorilik bir beslenme düzeninde, yetişkin bir kadın günde 160-200 gram karbonhidrat tüketmeli. Ancak burada gıdaların mümkün olduğu kadar az rafine edilmiş ve az işlenmiş olmasına dikkat edilmeli.


* Yetişkin erkekler günde 240-300 gram karbonhidrat tüketmeliler.


* Buğday unundan yapılmış ve şekerli gıdaların tüketimini azaltın. Özellikle de ekmek ve abur cuburdan uzak durun.


* Tahıl ürünleri, baklagiller, yeşil yapraklı sebze ve patates tüketimine ağırlık verin.


* Makarnayı pişirdikten sonra yavaş tüketin.


2. Yağ:


* Günde 2000 kalorilik bir gıda alımının 600 kalorisi, yani 67 gramı yağdan oluşabilir. Burada özellikle çoklu doymamış yağlara ağırlık vermek gerekiyor.


* Doymuş yağ alımını azaltmak için tereyağı, yağlı süt ürünleri, derisi soyulmamış tavuk, yağlı et ve hindistancevizi yağı ile çekirdek yağlarından yapılmış ürünlerin tüketimini azaltın.


* Yemek pişirirken de zeytin yağı kullanın. Eğer yağın tadını almak istemiyorsanız, organik kanola yağını tercih edin.


* Ayçiçeği yağı, mısır yağı, keten tohumu yağı ve karışık sebze yağlarını düzenli olarak kullanmayın.


* Margarin ve hidrojenle birleştirilmiş her türlü yağı ve bu yağlardan yapılmış gıdaları kesinlikle kullanmayın.


* Kuruyemiş tüketin. Özellikle de fındık, fıstık, ceviz yararlı.


* Omega-3 yağ asitleri için bol balık tüketin. Özellikle de som balığı, sardalye, lüfer gibi yağlı balıklar çok yararlı. Keten tohumu ve ceviz de omega-3 yağ asitleri açısından zengin. Gerekirse balık yağı takviyeleri de alabilirsiniz.


3. Protein:


* Günde 2000 kalorilik bir beslenme düzeninde günlük protein alımı, 80-120 gram olmalı. Ancak karaciğer ve böbrek sorunlarınız, alerjik hastalıklarınız ya da bağışıklık sistemi hastalıklarınız varsa daha az protein tüketmelisiniz.


* Hayvansal protein tüketimini azaltın. Ancak yağlı balık ya da yağı azaltılmış süt ürünleri tüketebilirsiniz.


* Sebzelerdeki proteinlerden yararlanın. Baklagillerde, özellikle de soya fasulyesinde bol miktarda protein bulunur.


4. Lifli-kepekli gıdalar:


* Günde 40 gram lifli gıda tüketmeye özen gösterin. Bunu bol miktarda meyve, sebze (özellikle baklagiller) ve tahıl ürünleri tüketerek sağlayabilirsiniz.


* Tahıl gevrekleri tüketimi de yararlı. Ancak burada tükettiğiniz 28 gram5 gram lif-kepek aldığınızdan emin olun. gevrekten en az


5. Sebze-meyveler-içecekler:


* Yaşa bağlı hastalıklardan doğal yollarla korunmak için sebze-meyve ve mantar tüketimine ağırlık verin.


* Her renk meyve ve sebze tüketimine önem verin. Özellikle çilek, domates, turuncu ve sarı meyvelerle, yeşil yapraklı sebzeleri tüketin.


* Mümkün olduğunca organik sebze-meyve tüketin. Üzerinde tarım ilaçları artıkları kalmış besinlerden uzak durun.


* Düzenli olarak turpgiller ve lahana tüketin.


* Beslenmenizde mutlaka soya ürünleri olmalı.


* Kahve yerine çay için. Özellikle yeşil, kokulu siyah çay ya da beyaz çay yararlı.


* Alkol kullanan biriyseniz, kırmızı şarabı tercih edin.


* Siyah çikolata tercih edin. Çikolatanın en az % 70 oranda kakao içerdiğine dikkat edin.


6. Vitamin ve mineraller:


* Günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamanın en iyi yolu yüksek miktarda taze gıda, özellikle de bol sebze-meyve tüketmekle olur.


* Ayrıca antioksidan takviyesi almak da yararlı olur. Şu ‘antioksidan kokteylini’ dikkate alın:


- C vitamini: Günde 200 miligram


- E vitamini: Günde 8-10 miligram


- Organik selenyum: Günde 200 mikrogram


- B-vitaminleri: Günde 50-100 miligram


- Her gün bir multivitamin-multimineral hapı alın. Bu takviyelerin en az 400 mikrogram folik asit ve 5-10 mikrogram D vitamini içerdiğine dikkat edin. Takviyenin içinde demir ya da retinol olmamasına dikkat edin.


- Kalsiyum takviyesi alın. Kadınların günlük kalsiyum ihtiyaçları 1200-1500 miligramdır. Erkeklerin ise 1200 miligramdan fazla kalsiyum takviyesi almamaları gerekir.

7. Diğer gıda takviyeleri:

* Haftada en az iki kez yağlı balık yemiyorsanız, günde 1-2 gram balık yağı takviyesi almalısınız.


* Günde 1-2 bebek aspirini (81-162 mg) alabilirsiniz. Ancak bu konuyu önce doktorunuza danışın.


* Düzenli olarak zerdeçal ya da zencefil tüketmiyorsanız, bunu takviye olarak alabilirsiniz.


* Günlük takviyeler arasında Co-enzim Q10’u koyun. Jel şeklinde 60-100 miligram yemekle birlikte tüketebilirsiniz.


* Metabolik hastalıklarınız varsa, günde 100-400 miligram alfa-lipoik asit alın.

8. Su:

* Her gün 6-8 bardak su içmeye gayret edin. İçtiğiniz diğer içeceklerin de çoğunlukla su içerdiğine dikkat edin (örneğin çay, sulandırılmış meyve suyu, limonlu soda)


* Şişede satılan sağlıklı içme suyu tüketin. Musluk suyunuzda klor ya da başka maddeler varsa bu suyu tüketmeyin.

Georgia Yasası


Asi genç kız Rachel çığlık atıyor, küfür ediyor, içki içiyor, aklından geçeni söylüyor ve genelde kontrol edilemiyor. En son yaptığı araba kazasıyla Rachel, annesi Lilly’nin San Francisco’daki evinde en son kuralı yıkıyor. İçinden geldiği gibi hareket eden ve ele avuca sığmayan kızını götürecek yeri kalmayan Lilly, sonunda asla dönmemeye yemin ettiği tek yere götürüyor – annesinin Idaho’daki evine. Matriarch Georgia tipik bir sevimli, insanın üzerine titreyen bir büyükanne değil. Bir takm kırılamayacak kurallarla hayatını yaşıyor ve evine gelen herkesten de aynısını yapmasını istiyor; önce Tanrı geliyor, hemen arkasından çok çalışma. Artık genç kadının yetiştirilmesi üstüne kaldığına göre, Rachel’ın öfkesinin ardındaki nedenleri anlamak için sabırlı davranması gerekmektedir.






Gösterim Tarihi: 3 Ağustos 2007
Yönetmen: Garry Marshall
Oyuncular: Jane Fonda , Felicity Huffman , Lindsay Lohan , Cary Elwes
Senaryo: Mark Andrus
Müzik: John Debney
Görüntü Yön: Karl Walter Lindenlaub
Tür: Dram-Romantik-Komedi
Süre: 113 Dk.
Yapım Yılı: 2007
Ülke: ABD
Dağıtımcı: UNP Filmcilik
















Ölum tohumları


Komiser Jean ilkbahardan nefret etmektedir. Bu güzel mevsim onda, içinde bulunduğu şehirden, sıkışıklıktan ve sorunlardan kaçma isteği uyandırmaktadır. Tam da böyle bir ruh halindeyken nişanlısı Camille onu terk eder. Yanında birisine en çok ihtiyaç duyduğu bir anda yapayalnız kalmıştır. Bu sırada Paris'in değişik yerlerinde ardı ardına gizemli olaylar yaşanmaya başlar. Ortalıkta bir salgın kol geziyordur. Jean bütün bu dehşetin içinde çok daha sarsıcı bir gerçeğin farkına varır. Salgını kontrol eden ve yayılmasına sebep olan tek bir kişidir.













Rumba__Hector El Father


Açıklama : son günlerin en poüler en çok aranan müziği

Nabzını 6'yla çarp sağlığını bul

Muhtemel sonucunu veren hesaplamaya kadar çeşitli formülleri derledik.

Sağlığımızın göstergesi olan pek çok kriter var. Bir kan testiyle ortaya çıkan kolesterol, trigiliserit gibi kan yağlarımızla, tansiyon değerlerimiz, özellikle kalp sağlığı ve riskleri açısından, 'haberci' olarak kabul ediliyor. Son yıllarda bel çevresinin de kalp riskini belirleyen önemli ölçülerden biri olduğunun ortaya çıkmasıyla, farklı ölçüm kriterleri de telaffuz edilir oldu.

Beden kitle indeksi (BKİ):
Sağlığımızla ilgili formüllerin son yıllarda belki de en popüler olanı, bu nedenle de en çok bilineni şüphesiz, BKİ olarak kısaltılan beden kitle indeksi.

Beden kitle indeksi (Body Mass Index-BMI) tıbbın üzerinde anlaştığı ve en yaygın kullandığı vücut ağırlığı değerlendirme ölçüsü. Bu nedenle de hemen her yerde karşımıza çıkmasına alıştık.

BKİ, vücut ağırlığının, boyun karesine bölünmesiyle bulunuyor. Eğer çıkan sonuç, 19"un altındaysa zayıf, 19 - 25 arasında ise normal, 25 - 30 arasında kilolu, 30"un üstünde ise şişman (obez) sayılıyorsunuz.

Dr. Özgen Doğan"dan kan yağları hesaplaması:
Toplam kolesterolü hesaplamanın basit formülünü Dr. Özgen Doğan şöyle tarif ediyor; ''Trigliserid değerinizi 5"e bölüyorsunuz. Buna HDL ve LDL"yi ekliyorsunuz. Bu toplam kolesterolü gösteriyor.'' v
Ancak Dr. Özgen Doğan, bu formülün herkeste istenilen doğru sonucu vermeyebileceğini de belirterek şu uyarıyı yapıyor:

"Diyelim ki HDL"si 100 olanlar var. Benim eşimin 98 örneğin. LDL ve trigliseridi de 100. Yani normal. Böylece total kolesterolü 220 olur. Bu hastaya 'Kolesterolün yüksek aman dikkat et" denir. Aslında değerleri harika. Niye yüksek çıkıyor? Çünkü iyi kolesterolü (HDL) yüksek. Bir başka örnekte kişinin HDL"si 25, LDL"si 145, trigliserid 150 diyelim. Total kolesterolü 200 oluyor. Ona da deniyor ki 'Kolesterolün normal". Halbuki iki tane problemi var; birincisi HDL"si çok düşük, ikincisi LDL"si çok yüksek. Onun için bu değerlerin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor."

Kalp hızı hesaplaması:
Spora başladığınız ilk dönemlerde kalp hızınızı hesaplamak için 220 sayısından yaşınızı çıkarıp 0,5"le çarpmanız gerekiyor. Örneğin 50 yaşındaysanız 220"den 50"yi çıkardığınızda 170 kalır. 0,5"le çarptığınızda 85 çıkar.

İlk dönemlerde 0,5 - 0,75 değerlerini uygulamayı öneren Dr. Özgen Doğan, "Üstüne çıkarsanız egzersiz seviyenizi azaltın. Fiziksel olarak daha iyi olduğunuzda 0,5 yerine 0,85"i kullanın" uyarısında bulunuyor.

İkinci bir yöntem olarak da el bileği veya boynunuzdan kolayca nabzınızı ölçebilirsiniz. Bunun için 15 saniye saymanız gerekiyor. Bulduğunuz rakamı 4"le çarparsanız dakikadaki kalp hızınızı bulursunuz.

Dr. Erdoğan Aygar"dan kalbi koruma formülü:
Kardiyologların üzerinde fikir birliği ederek ortaya koydukları bir denklem var. "T.L.C. + A2BS" olarak özetlenen bu denklem, her ne kadar bir matematik formülünü andırsa da açılımı şu;

Teropatik (tedavi), life style (yaşam tarzı) changing (değişikliği) TLC ve Aspirin, Ace inhibitörü (tansiyon ilacı), Beta bloker (tansiyon ve ritm bozukluğu ilacı) ve Statinler"in (kolesterol düşürücü ilaçlar) baş harflerinin kısaltılması olarak ifade edilen A2BS.

Dr. Erdoğan Aygar, A2BS olarak adlandırılan dört ilacın bir arada kullanımını, trafik kazalarından ölümleri azaltan ABS fren sistemine benzetiyor.

Prof. Dr. Mehmet Öz"ün bel çevresi formülü:
Yine son yıllarda sık sık karşımıza çıkan formüllerden biri de bel çevresi. Kalp hastalıkları riskini belirleyen parametrelerin arasına girmesiyle önemi artan bel çevresindeki yani karın organlarının çevresindeki yaş dokusunun artması, diyabete, obeziteye, damar sertliğine yol açıyor.

Hatta bazı araştırmalar, prostatla ilgili şikâyetlerin de bu tip yağlanmaya bağlı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle de doktorlar artık kilodan çok bel çevresinin ölçmenin anlamlı olduğunu düşünüyor. Erkeklerde 94, kadınlarda ise 80 santimetrenin, son bilgilere göre üst sınırlar olması gerekiyor.

"Bel çevresindeki her 1,5 santimetre fazlalık, yarım kilo yaÇ demektir" diyen Prof. Dr. Mehmet Öz de bel çevresine yönelik kendine has formülünü şöyle özetliyor;

"Boyunuzu ikiye bölün. Eğer bel çevreniz, çıkan rakamdan fazla ise tehlikedesiniz. Bel çevreniz mutlaka bu rakamın altında olması, ideali yarısı olması gerekir."

Prof. Dr. Feyza Darendeliler"den çocuklar için boy hesaplaması:
Prof. Dr. Feyza Darendeliler, anne ve babanın boyuna göre basit bir hesaplama yöntemiyle çocuklarının ileride ne kadar uzayabileceğiyle ilgili ipucu veriyor. İşte Prof. Darendeliler"in formülü;

• Kız çocuk için; Annenin ve babanın boyunun toplamından 13 çıkarın. Çıkan sonucu ikiye bölün. Ortaya çıkan sayı, çocuğun muhtemel olması gereken boy uzunluğunu verir.

• Erkek çocuk için; Annenin ve babanın boyunun toplamına 13 ekleyin. Çıkan sonucu ikiye bölün.

Bilgisayar kullanıcıları dikkat !

Göz çevresinde oluşan kırışıkların bir önemli nedeni de sürekli bilgisayar başında oturmak ve gözleri kısarak ekrana bakmak! Cildin nemini kaybetmesine yol açan bilgisayarın yaydığı ultraviyole ışınları ve klimalı ortamlar da göz çevresinde “iş kırışıklıkları”na yol açan diğer etkenler. İnce göz kırışıklıklarında etkili bir krem olan Orgavital, göz çevresinde kırışıklık görmek istemeyenlerin çekmecesinde durması gereken ürünlerden. Havyar özlü krem Orgavital Health & Beauty’nin göz jeli, içeriğindeki eşsiz vitamin ve minerallerle “iş kırışıklıklarına” karşı mücadele ediyor. Orgavital Göz Jeli’nin formülünde bulunan süt içerisindeki doğal protein “Lactis Protenium” ile hücre metabolizmasını uyararak, ofisten cildimize işleyen zararlı maddelerin hücereden atılarak daha hızlı bir şekilde yenilenmesine yardımcı oluyor. Doğal alg özleri bilgisayardan yayılan zararlı ultraviyole ışınlardan göz çevresindeki cilt ve cilt altı dokuları koruyarak yaşlanma sürecini yavaşlatır. Havyar özü göz çevresi kırışıklıklarında esas sorumlu olan kolajen yıkımını durdurmayı sağlayan doğal proteinler ve aminoasitler içerdiğinden havyar özü içeriği bu açıdan son derece kilit bir rol oynar. Ayrıca havyar özü bir doğal embriyo maddesi olan vitelline içermekte olup derideki hücrelerin doğal yönde yenilenmesine yol açmakta ve cildin kurumasını önler

Toplist